In de Spotlights: Desiree van Lunteren

In de Spotlights: Desiree van Lunteren
In deze rubriek lichten we één speler van het Nederlands Elftal uit. Deze keer is het de eer aan Desiree van Lunteren.

Op 30 december 1992 zag deze blonde verdediger/middenvelder het levenslicht in Almere. Al op jonge leeftijd had Van Lunteren interesse in voetbal. Dit kwam voornamelijk door haar broers. Wanneer haar broers buiten gingen voetballen, ging Van Lunteren mee. Dat gebeurde na verloop van tijd steeds vaker. Al snel werd ze dan ook ingeschreven bij een amateurclub; S.V. Almere. Al snel werd duidelijk dat Desiree van Lunteren over bovengemiddeld talent beschikte; mede daardoor maakte ze al snel de overstap naar sc BuitenBoys.

Van de C tot aan de A-junioren speelde Van Lunteren bij AS’80. Toen Van Lunteren eerstejaars B-junior was, deed ze met haar club mee aan het zogeheten Wintertoernooi in Almere. Aan dit toernooi doen alle grote clubs van Almere mee, waaronder Almere City. Een saillant detail aan dit toernooi is dat het toernooi in de zaal wordt gespeeld; dat is een hele andere discipline dat voetballen op een veld. Toch wist Van Lunteren met haar club het toernooi te winnen én Van Lunteren werd zelfs de beste speler van het toernooi. Dit was des te meer opmerkelijk, omdat Van Lunteren de enige vrouwelijke deelnemer aan dit toernooi was.

Een zeer blije Desiree van Lunteren na het bereiken van de kwartfinale. Foto via het instagramaccount van de Oranjeleeuwinnen.

Profcarrière

Het lag destijds in de lijn der verwachtingen dat Desiree van Lunteren het profvoetbal zou behalen, maar daarvoor moest ze wel de aandacht trekken van één van de clubs uit de Eredivisie. Dankzij een deelname aan het HvA project van de KNVB kon ze in 2009 de overstap maken naar AZ. In twee seizoenen speelde ze bij AZ 36 wedstrijden, waarin ze 5 doelpunten scoorde. Van Lunteren moest noodgedwongen vertrekken bij AZ, omdat de club uit Alkmaar besloot om te stoppen met vrouwenvoetbal. In de laatste officiele wedstrijden wist Van Lunteren wel nog de beker te winnen.

Het jaar daarop speelde Van Lunteren voor Telstar, maar na één jaar vertrok ze alweer naar Ajax. Ajax besloot om een vrouwentak op te starten en Van Lunteren werd als één van de nieuwe speelsters aangetrokken. In de eerste officiële wedstrijd van Ajax maakte Desiree van Lunteren het eerste officiële doelpunt voor de Ajax vrouwen. Dankzij dit doelpunt zal Van Lunteren altijd in de recordboeken blijven staan.

Tot op heden speelt Van Lunteren nog steeds in Amsterdam. De heeft al ruim 120 wedstrijden gespeeld en bijna 50 doelpunten gemaakt.

Interlandcarrière

Het talent en de kwaliteiten van Van Lunteren bleven ook niet onopgemerkt binnen de KNVB. Op 15 februari 2012 maakte ze haar officiële debuut voor het Nederlands Elftal in een wedstrijd tegen Frankrijk. Over haar eerste keer bij het Nederlands Elftal heeft Van Lunteren een mooie anekdote: “Ik was op een feestje in Bloemendaal en de muziek stond behoorlijk hard. Mijn telefoon ging, dus ik nam op, maar ik hoorde er niks van en ik kende het nummer ook niet. Ik zei toen ‘ik ga ophangen, ik kan het niet horen’. Die avond besloot ik toch maar terug te bellen en toen bleek het de trainer zijn. Hij kon er gelukkig om lachen”.

Momenteel staat de teller al op 48 interlands.
Positie

Bij Ajax speelt van Lunteren steevast als middenvelder (nummer 10). In het Nederlands Elftal staat ze steevast als rechterverdediger geposteerd. Hoe kan dit? Enkele jaren geleden was Roger Reijners bondscoach van het Nederlands Elftal. Dankzij blessureleed was er een tekort aan rechterverdedigers. De technische staf van het Nederlands Elftal besloot daarom om in de selectie te kijken naar een vervanger. Dat zou betekenen dat er bijvoorbeeld een middenvelder of aanvaller getransformeerd zou moeten worden tot een rechter verdediger. Dit was logischerwijs een gedurfde stap, maar de technische staf durfde het aan om Desiree van Lunteren op de rechtsback positie te positioneren. Jaren later blijkt dat nog steeds een goede keuze te zijn geweest; op het EK 2017 staat Van Lunteren in de basis als rechtsback.

Bij haar club Ajax speelt ze overigens nog steeds als aanvallende middenvelder. Dat bewijst des te meer dat Desiree van Lunteren een zeer veelzijdige speler is. Mede dankzij haar kwaliteiten verwachten wij op korte termijn een transfer van Ajax naar een buitenlandse (top)club. Dat is in ieder geval een stap die wij deze topper gunnen!