Speelsters

Speelsters Nederlands VrouwenelftalDoel

Sari van Veenendaal
Angela Christ
Lize Kop

Verdediging

Mandy van den Berg
Sheila van den Bulk
Kika van Es
Stefanie van der Gragt
Dominique Janssen
Desiree van Lunteren
Liza van der Most
Kelly Zeeman
Merel van Dongen

Middenveld

Anouk Dekker
Daniëlle van de Donk
Jackie Groenen
Jill Roord
Sherida Spitse

Aanval

Lineth Beerensteyn
Sisca Folkertsma
Renate Jansen
Vanity Lewerissa
Lieke Martens
Shanice van der Sanden
Vivianne Miedema

 

Het Nederlands Vrouwenelftal heeft in 2017 geschiedenis geschreven. Op historische wijze werd het Europees Kampioenschap overtuigend gewonnen. Het Europees Kampioenschap 2017 werd in eigen land gehouden, waardoor het hele toernooi één groot volksfeest was. Het was voor het eerst in de historie dat het Nederlands Vrouwenelftal een groot toernooi wist te winnen. In de groepsfase werd overtuigend gewonnen van Noorwegen, waarna er zware wedstrijden tegen Denemarken en België volgden. Uiteindelijk wist het Nederlands Elftal, onder leiding van Sarina Wiegman en Foppe de Haan, alle groepswedstrijden te winnen.

 

In de groepswedstrijden begon het land al alle spelers te omarmen. Onder andere Jackie Groenen en Lieke Martens groeiden uit tot Bekende Nederlanders. Dit zorgde er echter wel voor dat het team nog een extra tegenstander kreeg gedurende het toernooi; de druk én alle aandacht van de Nederlandse én buitenlandse media. Het team ging hier echter uiterst professioneel mee om; gedurende het hele toernooi lag de focus maar op één ding; voetballen.

Tegen Zweden en Engeland

De dames bewezen al snel dat het voetballen ze erg goed af ging. In de volgende ronde was het altijd sterke Zweden de tegenstander. In een kolkende Vijverberg, in Doetinchem, werd Zweden echter met 2-0 naar huis gestuurd. De doelpunten werden gemaakt door Lieke Martens (vrije trap in de eerste helft) en Vivianne Miedema (na een prachtige counter met een voorzet van Shanice van de Sanden). Na deze wedstrijd ontstond het besef in het Nederlands Elftal dat men tot grote prestaties kon komen.

In de volgende wedstrijd stond Engeland op het programma. In een volledig uitverkochte Grolsch Veste (stadion van FC Twente) werd afgetrapt tegen het uitermate sterke Engelse Elftal. De wedstrijd werd een ware show van het Nederlands Elftal. Door doelpunten van Vivianne Miedema, Danielle van de Donk én een eigen doelpunt werd Engeland met 3-0 afgedroogd. In de andere halve finale zorgde Denemarken voor een stunt door Duitsland uit te schakelen. De finale werd daardoor: Nederland tegen Denemarken.

Tegen Denemarken

Het hele toernooi zat alles mee voor de Nederlandse dames, maar in de finale zat het even tegen. Denemarken begon furieus aan de wedstrijd en ze stonden al snel met 0-1 voor door een benutte penalty. Maar, Nederland liet het er niet bij zitten. Binnen enkele minuten stond het al 1-1 door Vivianne Miedema en halverwege de eerste helft maakte Lieke Martens er al 2-1 voor Nederland van. Nog voor rust maakte Harder voor Denemarken de 2-2. Het beloofde daarom een spannende tweede helft te worden.

In de tweede helft stond aanvoerder Sherida Spitse op; dankzij een vrije bal van haar werd de stand 3-2. In de allerlaatste minuten wist Vivianne Miedema nog de 4-2 te maken. Het was een feit; het Nederlands Elftal was wereldkampioen. Maar, met welke speelsters werd het Nederlands Elftal kampioen? Bekijk hieronder de volledige selectie van het EK + de speelsters die momenteel ook actief zijn in het Nederlands Elftal:

Speelsters Nederlands Vrouwenelftal

Speelsters Nederlands Vrouwenelftal