‘Plezier is de basis voor succes’

‘Plezier is de basis voor succes’
De laatste weken is de discussie omtrent vrouwenvoetbal weer volledig opgelaaid. Dat is mede te danken aan de goede prestaties van onze dames. Toch vergelijken zeer veel mensen vrouwenvoetbal nog steeds met mannenvoetbal. Die discussie is wat ons betreft volledig overbodig. Hebben jullie bijvoorbeeld wel eens de verschillen gezien tussen vrouwelijke en mannelijke tennissers? Dat verschil is, ook, enorm. Mede daarom is het volstrekt onzinnig om mannenvoetbal te vergelijken met vrouwenvoetbal, en vice versa. Daar hebben we al eerder een artikel over geschreven: Kerstspecial: Vrouwenvoetbal vs. mannenvoetbal.

Op dit Europees Kampioenschap valt ons echter iets op bij de Nederlandse dames. Alle speelsters hebben zoveel plezier en tonen dat plezier ook tijdens de wedstrijden. Als je de warming-up van het Nederlands Elftal bekijkt, lopen Danielle van de Donk en Lieke Martens met elkaar te lachen en maakt Shanice van de Sanden alvast contact met het publiek. In onze opinie is met name het plezier datgene wat het vrouwenvoetbal op dit moment onderscheidt van het mannenvoetbal. De mannelijke spelers juichen na een doelpunt vaak op een ietwat arrogante manier, terwijl er bij de Nederlandse dames échte blijdschap heerst.

Lieke Martens en Stefanie van der Gragt hebben plezier op de training. Foto van het instagramaccount van de Oranjeleeuwinnen.

Afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen Zweden werd Shanice van de Sanden gewisseld. Shanice zou Shanice niet zijn als ze er geen show van maken. De andere speelsters stonden lachend op het veld naar de show te kijken. Lachen tijdens een gigantisch belangrijke wedstrijd; dat kan alleen als het team in goede vorm is en overtuigd van de eigen kwaliteiten is. Het is een feit dat de Nederlandse dames goed presteren en wij denken dat dit hand in hand gaat het met het aanwezige team. Alle 23 speelsters vormen één hecht team en tonen dat aan de buitenwereld. In de media wordt geen verkeerd woord over teamgenoten gezegd. Ook op de social media komen de leukste foto’s voorbij, van bijvoorbeeld tijdens de trainingen.

De wedstrijd tegen Engeland staat voor morgen op het programma. Zolang de dames wederom veel plezier uit kunnen stralen, zal het team een extra kracht krijgen. Zeker als de 30.000 toeschouwers zich als één eenheid achter het Nederlands Elftal scharen.