Het verdedigende blok van Nederland

Het verdedigende blok van Nederland
4 wedstrijden gespeeld, 4 wedstrijden gewonnen en maar 1 doelpunt tegen. Dat zijn cijfers waar het Nederlands Elftal trots op kan zijn. Het is een feit dat het Nederlands Elftal een zeer stabiele verdediging heeft staan. In de afgelopen weken gaat de aandacht vooral uit naar de aanvallende uitblinkers Jackie Groenen, Shanice van de Sanden en Lieke Martens, maar het verdedigende blok verdient ook zeer de complimenten.

Sari van Veenendaal, Kika van Es, Stefanie van der Gragt, Anouk Dekker, Mandy van den Berg en Desiree van Lunteren zijn de namen die ervoor zorgen dat het Nederlands Elftal als een huis staat. In de afgelopen wedstrijden stond de verdediging als een huis. Af en toe werden er kansen weggegeven, zoals tegen Zweden, maar dan was Sari van Veenendaal daar nog om haar doel schoon te houden.

In bovenstaand rijtje hebben wij bewust ook Mandy van den Berg genoemd. De aanvoerder van het Nederlands Elftal is tijdens dit toernooi gepasseerd door Sarina Wiegman, maar tegen Zweden stond ze absoluut een goede tweede helft te spelen. In de eerste helft raakte Stefanie van der Gragt geblesseerd; het is te hopen dat die blessure meevalt. Het centrale duo Stefanie van der Gragt en Anouk Dekker staat erg sterk. Dat is met name te danken aan de lengte van deze verdedigers. Beide zijn het zeer goede koppers en dat is wenselijk tegen tegenstanders als Zweden en Engeland. Deze landen hanteren toch vaak de lange bal, waarbij het fijn is als je goede koppers in je as hebt staan. Dat is, verwachten wij, ook de voornaamste reden hoezo Mandy van den Berg gepasseerd is ten faveure van Stefanie van der Gragt.

Lieke Martens en Stefanie van der Gragt hebben plezier op de training. Foto van het instagramaccount van de Oranjeleeuwinnen.

De backs

Zowel Desiree van Lunteren als Kika van Es spelen een zeer stabiel toernooi. Beide speelsters hebben bovendien een speciaal verhaal. Desiree van Lunteren is van origine een aanvallende middenvelder, maar bij het Nederlands Elftal speelt ze als rechtsback. Dat doet ze dusdanig goed, waardoor ze al enkele jaren de vaste rechtsback van het Nederlands Elftal is.

Kika van Es is gigantisch goed teruggekomen na haar dubbele beenbreuk. Ondanks die blessure speelt Kika van Es momenteel op een zeer hoog niveau. Daar kunnen we alleen maar onze complimenten voor geven. Kika van Es is het levende bewijs dat je met veel doorzettingsvermogen alles kan behalen.

De middenvelders

In dit stuk willen we de middenvelders ook niet onopgemerkt laten. De middenvelders Sherida Spitse, Jackie Groenen en Danielle van de Donk halen veel ballen weg voor de verdediging. Met name Danielle van de Donk verdient daarvoor een compliment, gezien haar aanvallende positie op het veld. In de wedstrijd tegen Zweden was zij echter degene die een zeer gevaarlijke aanval wist te stoppen, nota bene op de eigen achterlijn. Die strijd zien we graag!